Vesilahdessa ja sen naapuripitäjissä, kuten Lempäälässä, Akaassa, Urjalassa, Punkalaitumella, Tyrväällä, Tottijärvellä ja Pirkkalassa on vanhaa asutusta, jonka suvut risteävät monin paikoin ja moninkertaisesti. 

Sukututkimusta ja muuta aiheeseen liittyvää tietoa löytyy netistä jo paljon. Muista kuitenkin tarkistaa tiedot alkuperäislähteistä.

  • Kantatilojen talonhaltijaluetteloita voimme seurata ainakin osittain jopa maakirjojen alkuun 1540-luvulle asti. Tietoja on kerätty monista eri lähteistä sukututkijan avuksi ja ne löytyvät netistä  Iso-Iivarin talonhaltijaluettelot 
  • Geni sukupuupalvelu on sukututkimusalusta, johon sukututkijat voivat rakentaa yhdessä yhtä isoa maailman sukupuuta.  Genin käytöstä löytyy hyvät ohjeet Yhteiset sukujuuret -sivustolta. Huomaa! Elossa olevien henkilöiden tietoja ei laiteta netin sukupuupalveluihin ilman heidän suostumustaan. 
  • Geni-projekteihin lajitellaan sukututkimuksen henkilöitä paikkakunnittain, ammateittain tai muilla lajitteluperusteilla. Vesilahden sukupuun alta löytyy myös kyläprojekteja seuraavista kylistä: Hakkila, Mantere, Mustinen, Valkkinen ja Vännilä. Lisää kyläprojekteja on tulossa, tule mukaan rakentamaan kyläprojekteja. 
  • DNA-testit kuuluvat läheisesti sukututkimukseen. Perustestinä ovat ns. serkkutestit (autosomaalitestit), joilla voidaan löytää sukulaisia, joiden kanssa on yhteiset esivanhemmat muutaman, keskimäärin 5 sukupolven takana. Lisäksi voimme tutkia ns. syviä sukujuuria isälinjaa tutkivilla Y-DNA (suositus BigY700) ja mtDNA-testeillä. Vssts on yhteistoimijana mukana Sata-Häme DNA -projektissa, jossa tutkitaan alueella vaikuttaneiden sukujen sukuyhteyksiä etenkin tilanteissa, joissa asiakirjoista niitä ei voida löytää.